17.1.2015 Aamuhämärän peurat

Lauantai aamun sää ei näyttänyt ruusuiselta, ei ainakaan valokuvausta ajatellen.
Myrskyisää tuulta, pilvistä ja lämpötila reilusti plussan puolella.
Lähdin kuitenkin lyhyelle bongausreissulle, jos metsässä näkisi edes vilauksen peurasta tai hirvestä. Kun sain perillä auton parkkiin, tajusin kuinka pimeää "talvisessa" metsässä onkaan. Edessä oli puolentunnin pimeä kävelymatka tavoitepaikkaani, sillä eläimiä ajatellen, liikuin ilman otsavaloa. Pelloilla ja metsissä oli lunta 0-10cm, paikoin oli suuria alueita täysin ilman lunta. Lumitilanne oli aivan toisenlainen kuin Sipoonkorvessa, Vantaalla.

Istuin vihdoin erään kapean pellon laidassa. Istuin ja testasin samalla kameraa, ulkona oli niin pimeää etten saanut mitenkään otettua valokuvaa. Pikkuhiljaa ympäristössä alkoi erottamaan enemmän yksityiskohtia. Yhtä äkkiä tajusin että edessäni olevalla pellolla oli viisi peuraa! En tiedä kuinka kauan ne olivat siellä olleet mutta tummia hahmoja siellä nyt liikkui. Kokeilin kuvausta ja alussa paras kuva oli tällainen:

Kuvasta löytyy ainakin kaksi peuraa.
Otin paljon kuvia, säädin kameraa mutta oli aivan liian pimeää valokuvaukseen. Välillä hahmot liikkuivat, välillä ne pysyivät paikoillaan. Välillä luulin peuraksi jotakin tummaa kohtaa pellossa, välillä jokin tumma kohta olikin peura. Se kertoo jo hieman tilanteen hämäryydestä. Etäisyyttä ei kuitenkaan ollut kovin paljoa. Lopulta peurat alkoivat kuvissa jo näyttämään peuroilta mutta kun hämäryys poistui, poistuvat eläimetkin metsän siimekseen. Lopulta jätin paikan ja lähdin metsään kävelemään.

Kuvista alkoi jopa näkemään mikä eläin niissä on.
Metsässä näin vilaukselta kaksi peuraa. Peurat ovat ainakin tällä alueella erittäin arkoja, ne eivät kestä yhtään lähestymistä. Siirryin hiljakseen metsiä pitkin kohti autoani ja erään pellon laidassa pääsin vielä kaukaa kuvaamaan kolmen peuran varovaisen pellon ylityksen.
Valokuvilla ei päässyt hurramaan mutta sentään eläimiä näin. Opin reissulla kuitenkin lisää alueesta ja peurojen talvisista kulkureiteistä, joten seuraavalla kerralla taidankin tulla alueelle pidemmäksi aikaa. Luulin jo että keskitalvi jää peurakuvauksen suhteen tyystin väliin mutta tämä reissu antoi toivon kipinää saada hieno talvikuva peurasta.Kommentit

  1. Kyllähän se onnistui paremmin kuin odotin. Jälkeenpäin aina vähän harmittaa hyvin kuvien puute, mutta kyllä se joskus sitten tärppää. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti