12.2.2016 Renko, talvisessa metsässä susia etsimässä

Perille pääsy teki tiukkaa, hiljensin vasta synkän metsän keskellä jossa lunta oli vähemmän.

Alunperin minun piti lähteä Renkoon yöretkelle mutta sääennuste muutti suunnitelmani. Päivän aikana lunta satoikin urakalla joten iltapäivän retki oli juuri sopiva märkään metsään. Valitsin paikan susihavaintojen ja satelliittikarttojen perusteella ja tien alussa piti miettiä muutama sekunti pystynkö ajamaan valitsemaani tieuraa ollenkaan? Uutta lunta oli minimissään auton maavaran verran. Käännyin lopulta vauhdilla tielle ja pian lumi pöllysikin konepellille saakka. Hiljensin vauhtini vasta sankan kuusimetsän keskellä jossa lunta oli 5cm vähemmän. Hyvinhän se auto perille pääsi, kunhan päivän aikana ei sataisi enää enempää lunta.

Lähdin metsään, ensin minut valtasi pettymys sillä ympäristössä oleva metsä oli pääasiassa joskus kaadettua ja uudelleen istutettua puustoa. Se oli aikaa kun mäntyjä istutettiin liian tiheään eikä metsästä pidetty sen jälkeen huolta. Näkyvyys oli 5m - 20 metriä. Taivas oli tasaisen harmaan eikä auringon sijaintikaan selvinnyt. Senhän sitten arvaa - otin aluksi suunnan kartan mukaan ja olin metsässä 20 minuuttia. Pian saavuinkin hieman avonaisempaan paikkaan jossa oli jotakin jälkiä, minun omia jälkiäni, sillä olin tullut takaisin lähtöpisteeseen!

Nyt tuli suunnitelmiin muutos, jatkoin tieuraa sen päähän saakka kävellen. Sieltä alkoikin "normaali" metsä. Kilometrin siirtymällä en nähnyt yhtään eläimen jälkeä. Kiertelin metsissä, kyttäilin, kävin suuren turvesuon laidassa ja kiertelin. Lämpötila oli nollassa ja märkä lumi kasteli joka paikan. Siis kaikki vaatteet ulkoapäin, sisältä pysyin kuivana. Noin 4,5 tunnin aikana löysin viidet peuran jäljet, en mitään muuta! Olen kuullut että Rengossa on paljon peuroja mutta kun on tottunut Porkkalanniemeen niin minusta Rengossa "ei ole" peuroja. Yllätys oli että en löytänyt yhtään hirven jälkeä ja pettymys oli etten löytänyt yhtään suden jälkeä. Tosin tällaisen lumimyräkän jälkeen sudet varmaan vielä makoilivat jossakin tiheässä metsikössä yötä odottaen. Positiivista oli että löysin kevättä ja kesää varten hienon leiripaikan. Tulen siis tänne vielä palaamaan ja niillä retkillä suuntaan leiristä suoraan kohti itää, aluetta jossa on susille parempaa maastoa ja lienee tiheämpi peurakantakin.

Kaunis tieura.
Turvesuon reunametsää.