13.7.2016 Ennätysmäärä hirviä

Intro

27.06.2015 Tein uuden yhden päivän hirvibongaus ennätykseni, tuolloin pääsin näkemään illan aikana peräti 16 eri hirviyksilöä ja näistä peräti 14 yhtäaikaa!
23.06.2016 Näin illan aikana 20 eri hirveä ja yhtä aikaa oli parhaimmillaan edessäni 13 yksilöä.
13.07.2016 Odotin illan saldoksi 3-5 hirveä mutta toisin kävi, uusi ennätys syntyi.

Retki alkaa

Lähdin suoraan töistä lyhyelle iltaretkelle Porkkalaan. Tavoite oli selvä 3-5 hirveä olisi upea saldo, varsinkin jos niitä pääsisi näkemään alle 80 metrin etäisyydeltä. Perillä otin pyörän autotelineestä ja sillä siirryin nopeasti autolta parhaalle alueelle. Ajaessani tien yli luikerteli musta kyykäärme, perin auto kesä ollut sillä kyy oli kolmas näkemäni Porkkalassa ja kaikki olen nähnyt 11kk sisällä. Saavuin perille ja sain heti ihailla niittyllä liikkuvaa peuraa ja hirveä. Lähdin metsän kautta etsimään hyvää kuvauspaikkaa, tarkoitus oli kiertää hirveen nähden tuulen alle, tällöin hirvi ei haistaisi minua. Hyvän naamiointini avulla lähestyminen oli helpohkoa, avonaisissa paikoissa piti vain liikkua todella hiljaa ja jos hirvi pysähtyi katsomaan, piti itsekkin pysähtyä. Hirvi ei kestäisi tuijotuksensa aikana yhtään ylimääräistä liikettä. Pääsin kiertämään niityn pohjoispäähän ja huomasin että 200 metrin päässä oli myös emä nuoren vasan kanssa. Kuvasin eläimiä vähän aikaa, sitten pellolta katosi emä ja vasa, hieman myöhemmin yksinäinen hirvi. Se kulki 20 metrin päässä minusta mutta en saanut käännettyä kameraa huomaamattomasti kohteeseen joten annoin lähikuvauksen jäädä. Sitä paitsi tilanteessa olisi ollut risujakin häiritsemässä hienon valokuvan syntyä.Kuka siellä kurkkii?

Niitylle jäi muutamia peuroja joten lähdin itsekkin metsään. Kiersin melko pitkän lenkin jona aikana pääsin näkemään 4 hirveä. Kolme hirvistä kulki samassa porukassa ja kuvasin niitä hetken haukkuuaukolla. Lopulta hirvet lähtivät hiljaa kävellen kohti itää ja minä aloitin nopean siirtymisen takaisin niityn laitaan, suuntana länsi.Palasin niitylle ja näin siellä useita hirviä. Laskin että edessäni avautuvalla alueella oli ainakin 13 hirveä joista lähimpänä emä vasan kanssa ja suuri uros. Mutta oliko hirviä mahdollisesti myös makuulla pellossa, sillä silloin hirveä ei näe. Mutta joka tapauksessa 13 hirveä oli todella paljon. Jouduin nyt tuulen yläpuolelle ja lähin uros veti heti vainun. Yllättäen se tuli aivan niityn laitaan haistelemaan ilmaa. Mietin että kohta se lähtee karkuun mutta hirvi tekikin yllättävän liikkeen, se lähti reippaasti kävellen, ilmaa äänekkäästi nuuskien liikkeelle. Suunta oli minua kohti, onneksi pian suuntaa hieman muuttui ja se ohitti minut 30 metrin päästä. Se kulki kuin höyryveturi, määrätietoisesti korskuen ja vainua vetäen. Samaan aikaan mäen toiselta laidalta laskeutui alas emä vasan kanssa ja pellon laidassa oleva emä ja vasa lähtivät myös liikkeelle. Olin yllättäen keskellä hirvi ruuhkaa. Lopulta ympärillä hiljeni ja kaikki olivat kadonneet jonnekkin metsien syvyyksiin.

Laskeuduin lähelle niityn laitaa ja aloin kulkemaan varovasti kohti toista päätä. Yhtään hirveä ei ollut niityn tässä laidassa joten en päässyt kuvaamaan lähelle hirviä, sain kuitenkin ihailla niiden leppoisaa illan viettoa niityllä. Kuljin samlla kohti polkupyörääni joka oli metsässä jonkun männyn juuressa puuhun lukittuna. Lopulta poistuin niityn laidasta hiljaa, eläimiä säikyttämättä.

Pyörällä ajaessa näin vielä emän vasan kanssa, varmaan saman joka oli ollut niitylläkin. Vasa seisoin hämärässä metsässä minua katsellen vaikka emä katosi jo kauemmaksi. Kovin pelottomana ja suurella mielenkiinnolla hirvi taapero katseli ihmisen menopeliä. Jatkoin ajoani ja lähempänä autoa työnsin vielä pyörän metsään. Otin kameran mukaan ja oikaisin metsän poikki toiselle niitylle. Siellä oli parikymmentä peuraa ja illan hirvi ennätyskin syntyi! Illan saldo eri yksilöinä oli 18 mutta edessäni seisoi emä kahden vasan kanssa! Uusi päivän ennätys kirjataan nyt siis lukemaan - 21 eri hirviyksilöä!Outro

Mistä tiedän että näin 21 eri hirveä?
3 hirveä jotka kulkivat kaukana niitystä väärään suuntaan. Itse tulin suoraan reipasta vauhtia niitylle jossa oli 13 hirveä. Niityllä oli emä+vasa ja kun ne lähtivät niityltä oli 400 metrin päässä tulossa toinen emä+vasa. Nyt saldo oli jo 3+13+2 = 18 hirveä. Lopussa emä+2 vasaa nostivat lopputuloksen lukemaan 21.
Sitten vielä jossittelua, lähes aina tällä niityllä on hirviä myös makuullaan. Tähän aikaan vuodesta niistä ei näe silloin mitään. Oliko niityllä makuullaan 0 vai peräti 5 hirveä. Se jää arvoitukseksi sillä silloin saldo olisi ollut paljon enemmän. Olisin voinut tarkastaa sen menemällä reippaasti niityn laitaan huitomaan. Olisin voinut laskea ylös "pomppaavat" hirvet mutta niin en halua tehdä. En halua häiritä turhaan niiden normaalia elämää.
Tosin kuin jotkut paikalliset alueen asukkaat, sillä olen kuullut muutamia kertoja kun he ajavat aina huvikseen niittyjen ja peltojen laitaan kovaa vauhtia mönkijöillään. Näkevät hirviä ja peuroja nopeasti läheltä mutta eläimet kaikkoavat kyllä alueelta samantien.

Yksi esimerkki taannoiselta reissultani on (tapahtui 2016): Kuvasin hirviä ja saavuin hiekkatielle. Paikalle tuli lähialueen asukas todella äänekkäällä mönkijällä. Juteltiin niitä näitä ja kerroin että kuvaan hirviä. Sanoin että toisessa päässä on 2 hirveä ja toisessa ainakin 5. Olen menossa kuvaamaan niitä viittä. Kyseli siinä sitten olenko nähnyt vasoja ja kerroin näkemäni. Harmitteli kun sudet syövät kaikki vasat, ne pitäisi tappaa, siis ne sudet. Ei kuulema riitä metsästettävää (joopa). En sitten kommentoinut tätä mielestäni hölmöä lausetta millään tavalla. Paikallinen sanoi minulle mää käyn katsomassa niitä hirviä, ajoi hiton kovaa niitylle ja takaisin. Pysähtyi kohdallani ja sanoi että niitä oli kahdeksan! Sanoin haista paska ja hän kaasutti seuraavalle niitylle.
Menin hiljaa niitylle ja niitä oli siis oli kahdeksan. Tunnin kuluttua tuli sitten seuraava...