Mikä on ollut paras kiipeilykohteeni?

Minulta kysytään usein;
"Mitkä ovat olleet parhaat matkasi vuoristoon?"
"Mikä on ollut paras kiipeilykohteesi?"

Parhaan tiedän, mutta mitkä ovat seuraavaksi parhaita? Tein tälle sivulle listan parhaista kohteistani. Kohteet eivät ole ykkösen jälkeen missään järjestyksessä, tai vuosiluvun mukaisessa järjestyksessä kylläkin.
Yllättäen listalla ei ole yksin tehtyä Ecuadorin matkaa, ei Kazakstania ja Alppien aluekin loistaa poissa olollaan. Huomaan että listalle ei pääse yhtään yli 4 kilometriä korkeaa vuorta. Suurin syy siihen on tällaisten vuorien ruuhkaisuus. Haen nimittäin vuorilta myös aitoa erämaa tunnelmaa joka puuttuu esim. lähes kaikkialta Alppien alueelta. Samoin useille Alppien nelitonnisille vuorille on kiipeiltävä korkeusero samaa luokkaa kuin Norjassa sijaitsevalle 1000-1500 metriselle vuorelle.

Turkki nousee listalla esiin siitä johtuen että reitin joutuu monesti itse suunnittelemaan. Alueen vuorista on netissä hyvin vähän tietoa joten vasta perillä näet onko reittivalintasi hyvä vai joudutko palaamaan takaisin ja yrittämään toinen vuosi uudelleen. Usein näistä vuorista et ole nähnyt edes kuvaa kun seisot jo itse sen juurella. Kaikilla reissuilla ei ole ehkä päästy huipulle saakka mutta tähän listaan vaikuttaa moni asia, esim. fiilikset, sääolosuhteet, maisemat, matkaseura ja jopa vastoinkäymiset.
Kohteen otsikossa on linkki ko. matkan kertomukseen.
Uskoisin että lähivuosina listaan tulee lisää muutoksia.

44 vuoristomatkaa ja 119 vuorinousua.
Tässä TOP1 ja muut parhaimmat kohteet / matkat vuosilukujärjestyksessä.


Ei siihen muuta tarvita, tätä ei mikään vuori tule tiputtamaan ykkössijalta (ehkä)! Pitkäaikainen lapsuuden haave jonka lopulta toteutin. Nousu keskellä talvea ja yö itse tehdyssä iglussa jäätiköllä. Voiko reissulta enempää vaatia? Täydellistä vuorikiipeilyä. Tälle vuorelle tulen vielä palaamaan.


2018 Pachnes 2453m, Kreikka. Piinaavan pitkä huippupäivä.
Hieno nousu vaikka reitti oli teknisesti helppo. Huippupäivä oli ehkäpä kautta aikojen raskain, kiitos pitkän lähestymisen. Seurakin oli napakymppi!


2018 Gingilos 2080m, Kreikka. Nautittavaa nousua.
Sopivan pituinen reitti yhdelle päivälle. Hienointa oli reitin vaikeutuminen huippua kohti. Pitkästä aikaa sellainen fiilistelyreitti.


Kohteeksi tulikin yllättäen Manguril dagi. Miksi? Sen voit lukea linkistä. Mukava nousu huipulle vaihtelevassa maastossa. Nousu meni nappiin vaikka vuoresta ei ollut mitään etukäteistietoa.
Esimerkillinen trekkausnousu kesäisessä Turkissa.


Yksin kiipeilyä todella talvisessa Turkissa. Lähes kaikki meni täydellisesti.
 Huikea tunnelma olla yksin näin isolla ja kauniilla vuorella.


Kaksi hienoa vuorta, Bakirtepen laskussa jyrkkyys oli huikea mutta tämä matka nousee listalle Bademli dagin ansioista. Huikean hieno laskureitti joka meni tuurilla oikeisiin kouruihin. Eikä nousureitti huipullekaan ollut huono.


Onnistunut ensinousu suomalaisittain. Huikea taisto kuumuuden kanssa, epäilimme lähtiessä onko nousussa järkeä mutta huipulle menin. En tiedä lähtisinkö näissä olosuhteissa enää vuorille? Nostalginen kokemus myös sen vuoksi että nykyisin vuori on "raiskattu" piloille, kiitos sinne nousevan gondolihissin.
Eräänlainen suruliputus hienolle vuorelle!


Näitä Turkin - ei mitään etukäteistietoa kohteita. Hieno seikkailu jonka määränpääksi luulimme kuvassakin näkyvää korkeinta huippua mutta erehdyimme. Tunnelmiltaan huikea matka ja vuorella maisematkin oli kohdillaan.


Perusmatka. Nousee listalle vuoriston syksyisen tunnelman vuoksi ja olihan se hienoa tällä toisella yrityksellä päästä myös vuoren päähuipulle vaikka emme sieltä mitään nähneetkään. Ensimmäisenä suomalaisena huipulla.


Sadetta, pimeää ja ongelmia. Kokemukset ja vastoinkäymiset nostavat tämän nousun listalle. Jos sää olisi ollut täydellinen ei tätä matkaa olisi tällä listalla, sillä hienolla säällä Kebnekaise on tylsä, helppo ja ruuhkainen kiivettävä.


Todellista tutkimusmatkailu fiilistä ilman etukäteistietoa kohteesta. Hienoja kokemuksia aloittelevalle kiipeilijälle ja huikaisevia maisemia pilvien päällä. Tunnelmiltaan yksi parhaita matkoja.