2014 Suurpedot - Panjanlauman sudet


Ylä-Luostan upeita offarimaastoja. Nuoruudessa tuli tällä jyrkänteellä käytyä skimbojen kanssa hyppimässä kalliolta.

Marraskuussa 2014 suuntasin pohjois-Karjalaan susia etsimään. Ajelin Panjan susilauman reviirille ja reissu alkoi täydellisesti. Toiselle hiekkatielle kääntyessäni auton edessä jolkotteli 2 sutta! Jarrutus ja käsi kohti kameraa - tie oli tyhjä. Kävin kuvaamassa tieltä susien jälkiä ja mietin kuumeisesti tilannetta. Minne auto ja mistä metsään? Ajoin auton lähellä olevalle levikkeelle ja seurasin vähän aikaa susien jälkiä, lopulta ne hävisivät lähes lumettomaan metsään. Tiesin että kovin kaukana sudet eivät olleet mutta oikean suunnan löytäminen olisi lottovoitto, sitten kun se suunta olisi vielä tuulen alapuolelta.

Sudenjäljet, jälkien ikä noin 4min.
Palasin autolle, pakkasin repun ja lähdin metsään. Kiertelin tyhjissä metsissä, todellakin tyhjissä sillä en nähnyt pikkulintua suurempaa eläintä. Lopulta saavuin eräälle harjulle joka näytti minusta lähes täydelliseltä suden lepopaikalta. Selvästi ympäröivää maastoa korkeampi kohta josta on hyvä näkyvyys joka suuntaan. Nousin kohti huippua ja arvaukseni osui oikeaan sillä alue oli täynnä suden jälkiä. Katselin ympäristöä jossa ei näkynyt mitään sen jälkeen tutkin karttaa ja päättelin että sudet olivat olleet tällä harjulla ennen kuin minä näin ne tiellä. Eli nyt sudet olivat liikkeellä jossakin pohjoisemmassa?

Lähdin itsekkin kaartamaan pohjoisosan metsiin. Löysin hienoja puroja jotka olivat kaikkialla kauniita sillä kaikki purojen reunuskasvit olivat täynnä jääpuikkoja. Metsät pysyivät elottomina, en löytänyt edes hirveä vaikka alueella pitäisi olla niitä kohtuullisen paljon. Lopulta pimeyden jo lähestyessä siirryin kohti laavua ja hieman ennen sitä törmäsin hiekkatiellä minkkiin. Se otti spurtin ja kaarsi suoraan laavun vieressä menevään puroon. Eli tämä retki alkoi kahdella sudella ja loppui minkkiin. Mutta yhtään kuvaa eläimestä en saanut!

Upeita kumpareita jotka osoittautuivat lauman yhdeksi "hengailupaikaksi".
Susi
Puron tekemää taidetta.
Näille jäille ei vielä uskalla mennä.
Ilta hämärtyy, laavulle makkaran paistoon.