1-3.9.2017 Rautvuori - Hirvisalo - Rihu - Paistjärvi


1.9.2017 Perjantai
Lähdin ajoissa töistä kohti Kaupinniemen mökkejä jotka sijaitsevat virallisesti Hirvisalossa.
Olen ajanut Rautvuoren ohi lienee sata kertaa ja aina se on jäänyt tsekkaamatta mutta tänään tein toisin. Päätin että tuo huhujen mukaan niin hieno vuori on viikonloppuni ensimmäinen luontokohde.

Saavuin paikalle ja laiton autoni parkkiin Laura Voutilaisen myynnissä olevan huvilan alueelle. Sitten suuntasin summassa kohti jyrkännettä. Nousin pari hyvältä näyttävää uraa ylös mutta lienee vanhuuden syy että tuli pupu pöksyyn, tai sitten suojelin vaan kameraani.

Jatkoin matkaani kallion alapuolella ja saavuin lopulta kalliomaalaukselle. Näin vihdoin livenä tuon muinaisen kalliomalauksen jonka päälle on joku, joskus kirjoittanut muistolauseensa.
"IN MEMORIAM SAMI ABIGAIL MINTTU-KAARIN 13.9-13.11.1974 RAKASTAEN ISÄ JA ÄITI"
En ymmärrä miksi se on kirjoitettu tähän kallioon? Olisi kiva tietää liittyykö paikka kirjoitukseen?


Mutta lähdin suoraan paikalta koettamaan ylös huipulle ja löysinkin lopulta kivan mutta aika pelottavankin reitin. Huipulta avautui upea näkymä läheiselle vesistölle. Kuvasin maisemia ja oli pakko ottaa kuva myös tuosta myynnissä olevasta Laura Voutilaisen asunnosta jonka pihapiirissä autoni oli. Mutta Rautvuori on todellakin hieno retkikohde,sen jylhyydestä tulee mieleeni muutamat matalammat jyrkänteet Lapissa ja Kainuussa. Kertakaikkiaan upea, jylhä ja omaperäinen kohde retkelle. Vuori jonne palaan vielä lumien tultua.

Reitillä kohti huippua. - kännykkäkuva-

Hieman hikeä pukkasi.  - kännykkäkuva-
Lyhyen iltapäiväretken jälkeen suuntasin kohti työpaikkani tarjoamaa hienoa mökkiä ja saunoja.
Majoittauduin omaan 4-6hlö mökkiin ja kuvasin joutessani hieman ympäristöä, saunoin ihanassa puusaunassa ja nyt valmistaudun huomiseen aamuun. Aamun kysymys onkin; löydänkö mitään merkkejä susilaumasta?2.9.2017 Lauantai
Suuntasin aamun sankassa sumussa kohti Rihua jossa pyörii välillä susia. Aamusta muodostui pettymys eikä siitä ole tällä hetkellä paljoa kerrottavaa. Näin paljon hirvenjälkiä, kävin kahdella alueella ja kummallakin näin todella paljon hirvikärpäsiä! Niitä oli siis älyttömästi. Parhaimmillaan minussa oli kiinni yhtäaikaa parikymmentä otusta. Jätin siis metsissä kiertämisen vähiin ja keksityn iltapäivällä hirvikärpäsvapaaseen alueeseen. Sumun hälvettyä kiipesin myös Kahdeksannumeronmäelle katsomaan maisemia. Metsä oli kohtuullisen avointa mutta valokuvauksellista väliä oli vaikea löytää. Otin kuitenkin melko huonossa valossa (valokuvausta ajetellen) pari maismakuvaa huipulta.

Kahdeksannumeronmäellä.

Kahdeksannumeronmäellä.

Päivällä kävin tutkimassa mökin lähialuetta, yllätyin sillä eteläpuolelta löytyi kohtuullisen paljon kauriiden ja hirvien jälkiä, mutta vain 1 hirvikärpänen. Joskus ko. alue voisi olla tutustumisen arvoinen hirvien kuvaamiseen. Muuten aika kului makkaranuotiolla ja mökkiniemellä josta nappasin yhden kuvankin.

Kaupinniemen kärjessä (mökkipaikka).

Iltapäivällä lähdin ystäväni kanssa Pirunkirkon vaellusreitille, päätimme kulkea koko ympyräreitin upeissa maisemissa. Reitillä näimme paljon kummallisia värikkäitä sieniä, söimme puolukoita ja ihastelimme kristallinkirkkaita erämaa lampia. Hyvässäseurassa aika meni vauhdilla ja yhtä äkkiä olimmekin taas takaisin autolla. Sinänsä onneksi sillä kummallakin oli jo karmiva nälkä. Mökillä odotti salaatin teko ja lohifile uuniin pääsyä, nam!

Iso-Vuorttunen.

Pirunkirkolla.
Ruokailun jälkeen sauna lämpiämään, muutama olut, saunomista ja saunan jälkeen ystäväni tuoman skumban avaaminen. Siinä se ilta ja alkuyö sitten menikin kilistellen epävirallisesti tuleville synttäreilleni.

Sunnuntaina oli edessä mökin siivous, pakkaaminen ja kotimatka.
Olisi kyllä voinut jäädä vielä viikoksi lomailemaan.

KOHTEET KARTALLA:
RAUTVUORI
KAHDEKSANNUMERONMÄKI
PIRUNKIRKKO

Sauna kutsuu....


Kommentit

 1. Hieno homma kun kävit kohteen katsomassa. Rautvuorihan on hyvin massiivinen. Sotungin Högberget jää aika lailla 6-0 ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo 6-2 Rautvuorelle, Högbergetissä on alhaalta suoraan nousutuna hienoa sileää kalliota. Rautvuori on taas todella karu, lumoavan karu ja massiivinen ilmestys. Voisi kuvitella sen jonnekin Kuusamoon, keskelle korpea, kirkasvetisen lammen rantaan ja huipulle maakotkan pesän.

   Poista
 2. Nimenomaan jylhä ja karu. Olhava taitaa parhaimmillaan päästä lähelle näitä korkeuksia muttei lähimainkaan näin tyly ilmestys? Huuhkaja ja liito-orava löytyy täältä myös. Kalliohan on jotain kilomterin verran pitkä, toisella laidalla vähän kesympi jyrkänne, mutta hienot näkymät myös sieltä. Muutama päivä sitten yritin Kylmälammen boulderalueelle Paistjärvellä...ja juurikin mainitsemasi hirvikärpäset käännytti välittömästi takaisin autoon :-)) Bongasin alueella ihan auton vierestä kuitenkin Lapinpöllön. Päästi alle 10m päähän kuvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä onko kohta Pirunkirkolla hirvikärpäsiä...

   Poista
 3. Melkoisia kiusankappaleita. Mutta, eikös korreloi suoraan alueen hirvieläinten määrän kanssa ja sitä kautta taas suurpetojen? Kuulemma joo susilauma elelee kouvolantien ja mäntyharjun välillä. Kouvolantien varressa ovat tuhoja tehneet lammastilalla. Olikohan viimevuonna kun karhu seikkaili myös kouvolantien varressa Rautvuoren edustalla. Samoin Rautvuoren takana toisessa päässä. Ja tämän vuoden alussa Ruotsalaisen ja Ala-Räävelin jäällä.

  VastaaPoista
 4. Pirunkirkon alueella ei ollut hyttysiä eikä hirvikärpäsiä. Mutta upeita maisemia riitti...

  VastaaPoista
 5. Joo ja Rihun alueella on tullut elokuussa muutamia susihavaintoja. Samoin karhu on aika vakiona tuossa Lusin ja Riihilahden (länteen Lusista) välissä, ollut ainakin keväästä saakka.

  VastaaPoista
 6. Sopivasti taas tuore karhuhavainto siinä hirvisalo-rihu-taipale...kolmiossa. Lokakuun alussa taas mestoille, pitää miettiä olisiko Rautvuoren uusinta ja kenties nousu sinne Matkusvuorellekin. Mukana on myös 7 v tyttöni tällä kertaa.

  VastaaPoista
 7. No ei muuta ku, ei noihin maisemiin kyllästy. Itse just Kilpparilla, takana Olos, Pallakset, ja nyt ootellaan josko Barrakselta lähtis pilviharso pois. Kaikki korkeemmat tunturit ollu pilvessä koko reisssun(mm. Pallaksen Taivaskero mikä heitettiin lämppäriks). Hienoa maisemaa anyway. Barras tarkotus topittaa, mut ei viiti pilven sisään lähtee.


  VastaaPoista

Lähetä kommentti