2011 Kohtaamisia - Utelias susi

Kohtaamisia - sarja lyhyitä tarinoita / klippejä kohtaamisista suurpetojen kanssa.

Eräänä heinäkuun yönä lähestyin keskellä korpea sijaitsevaa suota. Oli tulossa yön pimein hetki ja ajattelin viettää sen avonaisemmassa maastossa. Suon ympäristö olisi siihen hyvä paikka sillä avonaisemmassa maastossa olisi hieman valoisampaa. Tarkkailin aikani tyhjää suota kunnes näinkin siellä liikettä. Jokin hyvin vaalea, hämärässä kaukaa katsottuna lähes suon heinien sävyinen eläin siellä liikkui. Se tuli lähemmäksi ja adrenaliinisuihku pamahti vereeni, susi - susi joka jolkotteli suolla ilman päämäärää.

Hämmästelin heti miten hyvin susi maastoutui heinikkoiseen suohon. Jos suon kävisi nopeasti kiikarilla läpi ja susi lepäilisi suomättäällä, voisi käydä niin että sitä ei löytäisi. Mutta nyt susi käveli suolla, se nuuski paikkoja, lepäsi hetken, käveli ja nuuski. Tuli tunne kuin se odottaisi kaveriaan sovitulla tapaamispaikalla. Välillä se katosi edessäni olevan oksiston taakse mutta ilmestyi sieltä hetken kuluttua takaisin. Vaikka olin todella huonossa ja pimeässä kuvauspaikassa, en kuitenkaan uskaltanut lähteä liikkumaan lähemmäs suonreunaa. Sieltä olisi saanut selvästi parempia kuvia mutta samalla olisin voinut menettää koko tilanteen. Edessäni oli elämäni ensimmäinen valokuvattava susitilanne ja nyt kelpasi huonolaatuinenkin kuva. Oli huikea tunne seurata suden liikkeitä suolla, todellisessa erämaassa. Susi tuli lopulta noin 100 metrin päähän aikaansa viettämään. Tässä päätä suota korkea heinikkokaan ei enää haitannut kuvausta, laskeutuva pimeys kylläkin.

Sitten se katosi taas oksien taakse eikä tullutkaan enää takaisin. Olin saanut seurata sen liikkeitä puolituntia, mutta nyt suo oli hiljainen. Odotin paikoillani 15-20 minuuttia ja totesin että on aika vaihtaa paikkaa. Käännyin hiljaa ympäri ja - susi seisoi viiden metrin päässä takanani ja katsoi minua suoraan silmiin! Sen sekunnin katseemme kohtasi ja sitten susi oli poissa! Olin saanut kokea taas tunteen jollaista jään kaipaamaan. Väläys oli kuin Hollywood leffasta. Sen jälkeen en tätä sutta enää yöllä nähnyt.