13.3.2018 Sumuisia maisemia ja sudenjälkiä, Inkoo ja Mustio.

Pääsin lähtemään töistä hieman tavanomaista aiemmin ja suuntasin auton keulan suoraan susialueita. Lohjan kohdalla ajaessa sain ystävältä viestin tuoreista jäljistä Virkkala - Inkoo tien varrella, joten viime hetkellä käänsin auton keulan pois Lohja - Hanko tieltä. Ennen saamaani jälkipaikkaa kiersin autolla vielä sohjoisille pikkuteille, ihan siltä varalta että jäljet jättänyt susi olisi kulkenut myös siellä tien yli. Tien vieressä näkyi kuitenkin vain kauriiden ja hirvien tuoreita jälkiä. Jäljet olivat todella tuoreita sillä taivaalta satoi silkkaa vettä joka vaikutti heti jälkien näkyvyyteen.

Parkkeerasin auton lähelle jälkijonoa ja jalkauduin pellolle. Löysin tuoreet jäljet mutta ne olivat hyvin erikoisen kokoiset. Yksinäinen eläin, jälki oli suurempi kuin suurella ketulla, mutta pienempi kuin normaalikokoisella sudella. Jälki oli kuitenkin selvä sudenjälki. Seurasin jälkijonoa metsään mutta eläimen kulkemisesta päätellen en kuitenkaan voinut sulkea pois suuren ketun osuutta asiaan. Jälki jäi tällä erää vahvistamatta mutta veikkaisin 55-45 pisteitä sudelle. Jätin jäljen kuitenkin rauhaan ja jatkoin matkaani kohti alkuperäistä kohdettani.

Porkkanajussin metsissä.

Ajoin teitä pitkin hiljaa, nopeuteni oli 40-60km/h ja katselin koko ajan teiden sivustoja etsin tuoreita jälkiä.
Saavuin lopulta Salo - Inkoo tiellä 2 päivää vanhoille susien jäljille. Useita susia oli juossut pellon poikki kohti "Porkkanajussin" metsää. Edellisiltana metsiköstä ei löytynyt poistumisjälkiä joten ajoin lenkin alueen ympäri.
En löytänyt jälkiä minkään joten auto parkkiin ja kamera olalle.

Kävelin metsikön itälaitaa pitkin lähes Inkoon tielle ja löysin myös kohdan jossa sudet olivat tulleet pellolta metsikköön. Seurasin jälkiä kunnes ne hukkuivat muiden eläinten jälkien sekaan, vesisateen avustamana. Kiersin metsikköä suoraviivaisesti löytääkseni tuoreita jälkiä, mutta sellaisia ei ollut. Hirviä täällä jäljistä päätellen kyllä liikkui. Tutkimukseni tuloksena päättelin metsikön olevan "susivapaa". Uskoisin että sudet olivat siirtyneet jossakin vaiheessa metsästä Hanko - Lohja tielle, jatkaneet tovin sillä kulkua ja siirtyneet jossakin etelämpänä takaisin metsään. Jäljet tuon tien vieressä olivat vaan kadonneet rekkojen lennättämän loskan sekaan.

Autoa kohti taivaltaessa huomasin että kengissä litisi varpaiden välissä vesi! Jalassani olivat pitkävartiset metsästyskengät (Gore Tex) ja toppahousut (Gore Tex) joiden lahkeissa oli hyvät kiristykset. Lumi oli kuitenkin niin vetistä että kosteus oli imeytynyt lahkeiden sisään ja sitä kautta vesi valui säärtä pitkin kenkään. Tällä kelillä olisi kenkien päälle pitänyt laittaa säärystimet.


2 sutta oli liikkunut eräällä mäellä.

Oli aika jatkaa matkaa. Pieni lenkki autolla tienvarsia katsellen ja lopulta otin  suunnaksi Mustion länsipuolisen alueen, jossa jätin auton parkkiin ja lähdin märillä kengillä taas metsään. Vesisade väheni mutta sumu alkoi lisääntyä. Löysin taas todella paljon kauriin jälkiä ja sitten edessäni oli kahden suden jälkijanat. Kaunista hyvin selvää janaa ja jäljet olivat päivän vesi- ja räntäsateesta huolimatta selvät. Ikää jäljillä ei voinut olla muutamia tunteja enempää.

Seurasin jälkiä pitkän matkaa. Sudet olivat seuranneet kauriiden polkuja. Lopulta kauriiden jälkiä oli niin paljon että susien jäljet vähenivät. Jouduin lopettamaan jäljityksen ja sudethan voisivat olla jo hyvin kaukana? Illan hämärtyessä näin vielä 12 kauriin lauman, löysin täydellisessä kunnossa olevan kauriin sarven sekä hieman erilaiset eläimenjäljet (kuva hieman alempana).

Viimeisin viikko oli hieno. Vaikka sutta en kunnolla päässyt näkemäänkään tai kuvaamaan niin tuoreiden jälkien löytyminen innostaa. Joskus se susi sattuu vielä kameran eteen täällä eteläisessä suomessakin. Lisäksi nyt kevään tullessa täytyy alkaa etsimään myös suomen suurinta suurpetoa.


Illan pimetessä sumu vahvistui.

Tulipa metsässä bongattua tällaisetkin jäljet. Kuvassa 2 eri jälkeä, ne eivät ole rinnakkain luonnossa.


13.3.2018 Tutkimiani alueita.