7.4.2018 Kevät vaellus susireviirillä.

Lauantaina päätimme lähteä päivävaellukselle Lohja - Raasepori - Inkoo alueen susireviirille.
Tarkoitus oli saada liikuntaa ja nauttia keväisestä luonnosta. Siinä sivussa kuvata luontoa ja eläimiä, jos sellaisia sattuisi matkan varrella näkymään. Lenkin pituus määräytyisi pehmeän lumen mukaan, jos upottavaa lunta olisi paljon, lenkki olisi hieman ennakkosuunnitelmaa lyhempi.

Kurjet kävelit pellolla rauhallisina.

Aamupalan jälkeen ajoimme mökille Lohjansaareen jonne veimme ruuat ja vaihtovaatteet, samalla laitoimme mökkiin lämmöt päälle. Vaelluksen jälkeen oli tarkoitus siirtyä suoraan mökille saunomaan ja grillaamaan. Mökillä käynnin jälkeen ajelimme sitten vaelluksen lähtöpaikkaan. Ensimmäiset 100 metriä teki selväksi sen, että lumi tulisi päivän aikana upottamaan sillä lunta oli sankemmissa metsäpaikoissa jopa 30cm. Avonaiset pellot ja harjanteet olivat sentään osin jo lumettomia.

Tullessamme metsästä suurelle pellolle löysimme tuoreita ilveksen jälkiä. Ilves oli kulkenut koivikossa aamuyöllä, ollut lienee metsästämässä jäniksiä sillä niiden jälkiä oli lumenpinta täynnä.

Saavuimme metsästä ensimmäisen pellon laidalle.

Suuren peltoalueen ylityksen jälkeen lähdimme seuraamaan 3.4.2018 seuraamiani susien jälkiä. Alun tiheässä metsässä jäljistä sai paikoin jotain selvää mutta hyvin pian kadotimme nuo kolmen suden jäljet. Aurinko oli sulattanut avonaisessa metsässä lunta niin paljon, ettei voinut olla enää varma mitä jälkiä seurasimme. Päätimme lopulta suunnistaa gps:n avulla viimeksi löytämälleni hirvihaaskalle. Ilman gps sijaintia haaskan löytäminen olisikin tuottanut suuren työn sillä haaskan paikka naamioitui niin hyvin ympäröivään metsään.

Löysimme gps:n avulla takaisin haaskalle.

Vielä on paljon syötävää.

Haaskalla oli jäljistä päätellen vieraillut kettuja. Uskon kuitenkin että sudetkin palaavat sille vielä. Me jätimme haaskan kuitenkin rauhaan ja jatkoimme matkaa kohti lounaspaikkaa. Lumi upotti ja kulku oli paikoin melko raskasta. Välillä hyödynsimme kauriiden tekemiä polkuja.

Seuraavalla pellolla näimme lumen keskellä olevassa ojassa kaksi joutsenta. Pääsimme lähestymään niitä melko hyvin joten annoin kameran laulaa. Lopulta joutsenet lähtivät jatkamaan matkaansa ja ilmaan nousun jälkeen ne yllättäen kaartoivat vielä ylilentoon. Tämän lyhyen joutsenhetken jälkeen aloitimmekin nousun läheiselle kukkulalle sillä nälkä kurni jo mahassa.


Joutsenet aloittivat nousukiidon.

Hienosti ne tekivät vielä ennen lähtöään ylilennon.

Silmät "sirrillään" auringonpaisteessa.

Kukkulan huipulla teimme ruuan ja lepuutimme jalkojamme. Takana oli 4.4 kilometriä sohjossa kahlaamista. Lepohetken jälkeen jatkoimme matkaa. Päivä oli täydellinen ja kuljimme melko vähissä vaatteissa. Vajaa 9km kohdalla saavuimme sitten hyvin kauniiseen purolaaksoon. Yksikään valokuva ei kerro totuutta tästä laaksosta. Hyvin mutkitteleva puro virtasi laakson pohjalla sammalmättäiden ympäröimänä. Puron pohja oli paksussa jäässä ja tuohon jäähän oli painunut eläinten jälkiä, kuin fossilisoituneita dinojen jälkiä. Nautimme tästä ympäristöstä, tutkimme paikkoja ja koetimme hieman tallentaa kauneutta kuviksi.

Puron pohjassa oleva jää oli täynnään eläinten jälkiä.

Löysimme myös kauniin jääputouksen.

Pohjan jää antoi kirkkaalle purovedelle erikoisen värin.

Täällä oli ilveksen ja Helin mukava olla.


Toisessa päässä laaksoa löysimme tuoreita ilveksen jälkiä. Ilves oli kulkenut pitkin kaatuneita puunrunkoja ja syönyt yhden kaatuneen puun pystyyn nousseen juurimättään päällä linnun. Sellaisessa tilanteessa jos olisi saanut ilveksestä valokuvan...ajatukseni harhaili tuossa ilveksen ruokailuhetkessä. Meidän täytyi kuitenkin jatkaa matkaa. Autolle oli enää kilometri. Loppumatka menisi hyvin nopeasti sillä siitä puolet siitä kulkisimme tieuraa pitkin.

Kaunis pahka.

Ilves oli liikkunut alueella.

Ilveksen ruokailupaikka.

Vaellus päättyi, reilu viisi tuntia kului nopeasti. Viimeinen ylämäki autolle tuntui myös jaloissamme. Pehmeä lumi oli tehnyt tehtävänsä. Auto käyntiin ja Mustion K-Marketin kautta kohti Lohjansaaren mökkiä. Ilta kului grillaten, saunoen ja rentoutuen. Tulipa käytyä myös miniavannossa ja ihailtua kaukana jäällä istuvaa kotkaa.

Niin ja se päivän eläinbongauslista oli seuraava: 2 kurkea, 2 joutsenta, 8 teertä, 1 pyy, 1 kotka, 2 jänistä, 6 metsäkaurista...

Heli saunaveden haussa.

Avantouintia?

Kevät, kaunis kevät ilta.

Kotka Lohjanjärvellä.Kommentit